Einde steunpakket corona in zicht

Welke maatregelen beëindigd?

De loonsteun via de NOW, de steun voor vaste lasten via de TVL, het uitstel van betaling van belastingschulden en de versoepeling van de bijstandsregeling voor zelfstandigen (Bbz) worden beëindigd. De Bbz blijft in zijn oorspronkelijke vorm wel bestaan. Concreet betekent dit dat voor het recht op Bbz weer meetelt hoeveel vermogen een zelfstandige bezit.

Kredietfaciliteiten nog niet beëindigd

Een aantal kredietfaciliteiten wordt nog wel enige tijd voortgezet. Het betreft de tijdelijke garantie- en kredietregelingen KKC en GO-C en de BMKB-C. De Qredits-overbruggingskredieten voor bestaande ondernemers en starters lopen door tot eind juni 2022. Dat geldt ook voor de leenfaciliteiten bij Cultuur+Ondernemen en de monumentenlening van het Nationaal Restauratiefonds.

Steun voor ondernemers met schulden

Ook de steun voor ondernemers met schulden loopt nog even door. Zo hoeven belastingschulden pas vanaf 1 oktober van dit jaar terugbetaald te worden. Ondernemers krijgen hiervoor vijf jaar de tijd. Daarnaast blijven gemeentes schuldhulpverlening bieden en stelt de Belastingdienst zich soepel op bij schuldsaneringen.

Steun voor evenementen

Voor de evenementensector worden de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen 2021 (ATE) en Tijdelijke regeling subsidie evenementen COVID-19 (TRSEC) verlengd tot en met  30 september 2022. Met deze verlenging worden de twee steunmaatregelen voor de sector samengevoegd in één nieuwe regeling, namelijk de Subsidie Evenementengarantie 2022 (SEG). De sector kan zodoende tot en met 31 maart 90% van de kosten vergoed krijgen als een evenement door de overheid verboden wordt, daarna tot en met 30 september 80%. Voor het deel van de kosten dat niet vergoed wordt, kan een lening worden afgesloten tegen 2% rente.