Subsidie voor alternatieve markten vanwege oorlog Oekraïne

Vanwege de oorlog in Oekraïne gelden er tal van handelsbeperkingen. Bent u hierdoor getroffen in uw omzet, dan kunt u subsidie krijgen voor het zoeken naar alternatieve markten.

Bloemen

Subsidie SIB Alternatieve markten Oekraïne en Rusland

De subsidieregeling Support International Business (SIB) helpt ondernemers met internationaal ondernemen. Hieraan is een onderdeel toegevoegd: de SIB Alternatieve markten Oekraïne en Rusland. 

Let op! Het aanvragen van de subsidie is mogelijk vanaf 1 april 2022.

Wat kunt u ermee?

U kunt deze subsidie gebruiken om advies te krijgen over de optimalisatie van uw logistieke processen of internationale productie. Verder kunt u hulp krijgen bij het organiseren van uw financiën of procesbeheer op afstand. Ook kan men u helpen bij het zoeken naar alternatieve afzetmarkten.

Hoeveel subsidie?

De subsidie bedraagt 80% van de kosten, tot een maximum van € 2.500. U vraagt deze aan bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (rvo.nl). U heeft hiervoor eHerkenning 2+ nodig.

Voorwaarden

De subsidie is alleen beschikbaar voor mkb-ondernemingen in Nederland. Verder moet u aannemelijk maken dat u financieel bent getroffen door de handelsbeperkingen met Oekraïne en Rusland sinds 24 februari 2022. De in te schakelen deskundige heeft minimaal HBO werk- en denkniveau, werkt voor een organisatie met als belangrijkste taak exportadvies, heeft aantoonbaar minimaal drie jaar ervaring met het uitvoeren van exportactiviteiten en is niet de indiener van de aanvraag of hieraan verbonden.

Behoort u tot het mkb?

Een mkb-onderneming heeft maximaal 250 fte in dienst (meerdere medewerkers kunnen 1 fte vervullen) én een netto omzet van maximaal € 50 miljoen en/of een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen.